AS CAMPOSEIRAS

 

 

 A PERA

 

 

 

Reino: Plantae

Subreino: Tracheobionta

División: Magnoliophyta

Clase: Magnoliopsida

Subclase: Rosidae

Orden: Rosales

Familia: Rosaceae

Subfamilia: Amygdaloideae

Tribu: Maleae

Género: Pyrus

Especie: P. communis

 

 

Orixe e historia: 

É orixinaria de Europa e Asia Menor. A súa domesticación dátase cara uns 3.000 años de antigüedade. Foi cultivada por exipcios, gregos e romanos.

Carl Linneo describiuna na súa obra Species Plantarum, no ano 1753.

 

 

 

Tipo de planta:


Trátase dun árbol caducifolio, da familia das rosáceas.

Crece de 2m ata os 20m de altura. Pode vivir unha media de 65 años, aínda que se teñen datos de que poden chegar ate os 400.

A raíz é leñosa e pouco profunda. Ol tronco é recto, de cor gris, coa cortiza agrietada.

As follas son ovaladas, medindo ata 10cm, coa face verde escura e os peciolos amarelos.

As flores son blancas ou blanco-rosadas






                                  

Tipo de froito:

O froito pode variar de cor verde a marrón, moi xugoso e carnoso.

Existen máis de 30 variedades, englobadas en 2 categorías: peras de verán e de inverno.

As variedades máis destacables son:

 

Buen cristiano William's

Froito grande, de base ancha, irregular, pel brillante verdosa que cambia a amarillo-limón ao madurar. Carne branca, xugosa, azucarada e moi perfumada. De gran interés para la industria conservera. Recolección en agosto y setembro.

Doctor Jules Guyot (Limonera): 

Froito groso, de forma un poco irregular, abollada. Pel lisa amarela con punteado, tinguida de vermello pola acción do sol. Carne branca, fina, xugosa, azucarada e perfumada. Recolección nos meses de xulio e agosto.

Buena Luisa de Avranches:

Froito de bo tamaño, con colo pouco acentuado. Pel lisa pouco brillante, amarelo-verdosa e rosada ou estriada de vermello, con punteados abundantes. Carne branca, xugosa, doce, lixeiramente acidulada e aromática. Ben conservada no frigorífico. Recolección en setembro.

Bartlett: 

Forma de campana, cunha cor de maduración amarelo brillante. A pulpa é carnosa, branca e moi suave. Ideal para elaborar conservas ou coma froita fresca.

Anjou: 

Forma de ovo, pel suave e de cor verde. Ten abundante zume e un sabor doce. 

Bosc: 

Corpo simétrico, colo alongado, o pel de cor café e é moi aromática. Pola súa carnosidade é a máis empregada na cociña.

Comice: 

Forma redondeada, de cor verde e algo avermellada. É a variedade máis doce e xugosa de todas as peras.

Blanca de Aranjuez (Blanquilla):

Ten un tamaño regular e unha pel lisa, fina, brillante e verdosa. Carne branca, moi xugosa e agradable, cun corazón moi pequeno. Soporta ben baixas temperaturas e apáñase en agosto e setembro.

Conferencia: 

Destaca pola súa excelente calidade gostativa, boa conservación no frío e grande resistencia ás manipulacións.

De Roma:

Tamaño mediano ou grande, de forma irregular e achatada. Pel lixeiramente rugosa e ruda, cor verdosa que torna a amarela coa maduración, e manchas cobrizas. Carne blanco-amarelenta, moi xugosa, doce, lixeiramente amoscatelada.

 

 

 

 

                         

Propiedades:

 

Valor nutricional por cada 100 g

Energía 60 kcal 230 kJ

Carbohidratos 15.23 g

 • Azúcares 9.75 g

 • Fibra alimentaria 3.1 g

Grasas 0.14 g

Proteínas 0.36 g

Agua 83.96 g

Retinol (vit. A) 1 μg (0%)

Tiamina (vit. B1) 0.012 mg (1%)

Riboflavina (vit. B2) 0.026 mg (2%)

Niacina (vit. B3) 0.161 mg (1%)

Vitamina B6 0.029 mg (2%)

Vitamina C 4.3 mg (7%)

Vitamina E 0.12 mg (1%)

Vitamina K 4.4 μg (4%)

Calcio 9 mg (1%)

Hierro 0.18 mg (1%)

Magnesio 7 mg (2%)

Fósforo 12 mg (2%)

Potasio 116 mg (2%)

Sodio 1 mg (0%)

Zinc 0.10 mg (1%)

% CDR diaria para adultos.

Fuente: Pera común cruda, raw en la base de datos de nutrientes de USDA.

 

1. Propiedades nutritivas e delicado sabor. Aporta minerais e oligoelementos.

2. Recomendada nos réximes polo baixo contido calórico (60 calorías/100gr), e  alto contido en auga.

3. Contén vitaminas B1, B2, B3 que axudan a regular o sistema nervioso, o aparato dixestivo, fortifica o músculo cardíaco, protexen a pele o cabelo e son boas para o crecemento.

4. O seu contido en fibra mellora a dixestión.

5. Ten propiedades astringentes pola presenza de taninos.

6. Pola alta porcentaxe de potasio é boa para a xente que toma diuréticos.

7. Disolve o ácido úrico.

 

 

Enlaces:

 

https://es.wikipedia.org/wiki/Pera

https://es.wikipedia.org/wiki/Pyrus_communis

http://frutas.consumer.es/pera/

http://www.botanical-online.com/peras.htm

http://www.ecoagricultor.com/pera/ 

 

                              

ascamposeiras@gmail.com